RefHan Productions maakt creatieve, goed geproduceerde corporate- en eventfilms, lifestyle commercials en mini documentaires. Ze maken films die je raken en in beweging brengen. Grote merken weten het bedrijf te vinden en door de brede achtergrond van de eigenaren, Hans Hermans en Refke Wormmeester, bestaan ze al meer dan 16 jaar. Hans en Refke zijn altijd op zoek naar nieuwe trends in film(technieken), muziek, communicatie en marketing. Vanuit de drive om zich continu te blijven ontwikkelen, vroegen ze mij om hen te helpen met het integreren van storytelling in hun bedrijfsvoering.

 

“Wij zijn RefHan. Wij willen mensen raken en in beweging brengen door de perfecte combinatie van beelden en muziek.”

 

Om RefHan Productions goed te leren kennen heb ik onderzoek gedaan naar al hun communicatie-uitingen. On- en offline. Naar aanleiding van mijn bevindingen heb ik hen geadviseerd om kwalitatief onderzoek te doen naar de identiteit en het imago van hun bedrijf. Als je storytelling door wil voeren in je bedrijfsvoering is een authentiek, aansprekend en geloofwaardig bronverhaal een eerste vereiste.

 

Om hun identiteit en imago te onderzoeken heb ik een aantal verhaalvragen samengesteld. Verhaalvragen worden in de theorie over storytelling ook wel narratieve prikkelvragen genoemd. Je vraagt naar een concrete gebeurtenis én het gevoel wat daarbij hoort. Door expliciet te vragen naar een concrete gebeurtenis en de daarbij horende beleving worden de werkelijke gedachten en gevoelens gedeeld die er leven over een persoon of organisatie. In totaal heb ik zes mensen geïnterviewd. Uiteraard Hans en Refke, maar ook twee vaste freelancers en twee opdrachtgevers.

Het kwalitatief onderzoek liet overduidelijk zien dat de identiteit en het imago van RefHan Productions in balans is. Een in mijn ogen nóg veel mooiere uitkomst was dat hun ‘why’ na 16 jaar nog steeds hetzelfde is. De intrinsieke motivatie waarmee RefHan Productions ooit is opgericht, is nog steeds springlevend én wordt herkend door zowel freelancers als opdrachtgevers.

 

Voor het rubriceren van de rode draad uit alle verhalen gebruikte ik de Golden Circle van Simon Sinek als vertrekpunt. Dit model sluit naadloos aan op de denk- en werkwijze van corporate storytelling. De ‘why’ in het model geeft het hart van het bedrijf weer. Het vertelt over de waarden, eigenschappen en intrinsieke motivatie. De ‘how’ beschrijft de unieke werkwijze en in het ‘what’ wordt duidelijk wat het onderscheidende product is. Deze manier van onderzoek doen levert al voor 90% het verhaal van RefHan Productions op. De conclusies en aanbevelingen van het onderzoek heb ik samengevat in een communicatieadvies met daarin praktische toepassingen van corporate storytelling in de bedrijfsvoering. 

 

PS - 16 april 2017: Voortvarend als Refke is, is ze direct aan de slag gegaan met het toepassen van storytelling in intakegesprekken, adviezen, voice-overs en scripts. Ook de website heeft een hele make-over gehad op basis van hun persoonlijke Golden Circke. Veel persoonlijker en verhalender. Neem zelf maar een kijkje! www.refhan.nl

 

 

 

Review van deze opdracht                         

 

Door Refke Wormmeester, mede-eigenaar RefHan Productions
 

“Storytelling is een tweede natuur voor Sandra. De open, eerlijke en enthousiaste manier waarop zij mensen benadert, is naar mijn idee het geheim achter haar succes. Zij is in staat om vragen te stellen en door te vragen zonder het antwoord al deels in te kleuren. Zij haalt daarmee authentieke verhalen naar boven die anders verborgen blijven. Verhalen die je graag hoort en graag doorvertelt.”

 

 

Hoe kunnen we storytelling integreren in ons bedrijf?

 

augustus - oktober 2016